Страницата на Мариан Желев

30.12.2012

Годината според мен

Filed under: Без категория — Jelev @ 16:25

Нямам нищо против обзора на световните новини. Даже и на скандалите на 2012 година. Дори и на най-хубавите голове във Висшата лига. Телевизия 1, 2, 3 и т.н. също имат класации за събитията. После и за най-красивите физиономии. Най-четеното, най-коментираното, най-сниманото през отиващата си година…

По някое време ми доскуча. Доказателство за това е опитът на някои медии да направят кич от изтеклите събития – с гръмки клипове, студио, препратки, коментари. Новината като новина е толкова осмукано понятие, че не ми се иска отново да си припомням с какво точно ми е била пълна главата през годината. Или по-скоро трябва, за да си дам сметка, че мен никъде ме няма в тези събития, а напротив, направо съм попаднал в мелачката им. И сега, като ме попитат: На теб какво ти се случи през годината? Ще трябва или папката със снимките да си отворя, или да се допитам до Фейсбук, където изцъклени сюжети контрастират с представата ми за добре прекарано време. Вярно, мога да направя така, че да не изглежда толкова скучно и да звучи дори великолепно, но изцяло ще ми се наложи да попадна в ръчичките на статистиката.

Ала-бала – да не говоря много, а нека седна и да подредя своите важни събития – не как е минала войната в Сирия според мен, или защо пак избраха Путин. Тези неща ме интересуват толкова, колкото и Кесаря би трябвало да се вълнува от имането ми. Душата ми обаче си търси своите спомени, значими събития. Като ги прочетете ще разберете, че те касаят само и единствено мен. Ето защо предупреждавам, че дори да ги пропуснете, няма да изтървете много. Но пък ви съветвам да седнете и сами да опишете вашите важни събития от изтеклата година. Имам чувството, че така човек никога няма да се загуби в потока от информация, а и утре, ако сам той или Господ го попита: Ти какви ги върши? Ще имате смелост да заявите, че носите отличителна черта на своята индивидуалност – спомените. С тях лесно можете да бъде разпознати от другите. А и не само. Човек също има нужда да се опознае, като изтъкне нещата, с които се различава от останалите.

Започвам.

Черни връх

Черни връх

Черни връх

Качих го за първи път тази година. Изобщо Витоша е планина, която винаги съм заобикалял по път за Пирин или Рила. Качих върха с голямо удоволствие и надникнат в прекрасната вселена, която ме заобикаля.

Връх Вихрен

Не бях го качвал близо десет години. Това ми бе третото катерене. Почувствах се страхотно – и всеки път е различно, защото с възрастта впечатленията трупат нюанси, от които мога да си забъркам усещане за пълнота. Иначе целият преход в Пирин бе пословичен. Пожелавам си за Новата, а и за всички предстоящи години, компактната ни компания да не се разпада и винаги да се чува смехът ни навред.

Връх Вежен

Връх номер три, макар по мои сметки да трябваше да прибавя и Ботев. Но не стигна времето. Нищо, догодина. Вежен беше глътка въздух, просто малко бягство от действителността. Но ми прави впечатление, че започвам да се пристрастявам към по-студените пътешествия в планината. При минус три градуса гледките отгоре са фантастични.

Барселона

До там и обратно. Морето, улиците, Гауди, Пикасо, нощите, музикантите, ресторантите, на гости при Кармен – колумбийката, която може да прави шопска салата, защото е женена за българин. Барселона…

Рожден ден

Има две дати, в които си спомням за едно от най-отговорните неща на този свят и в същото време най-прелестните – мига, в който ти ставаш по-богат, защото в сърцето си търсиш място за децата си. Казват, че семейните с деца живеели по-дълго. Добавям – дори вечността на родителите изглежда някак по-вечна. Също така не пропускам датата 3-ти юли, когато преди осем години осъществихме среща между мен, Гергана и Бог в една малка църква във Варна.

Обзор

Една от най-хубавите семейни почивки. Не беше важно мястото, а начинът, по който потънах в семейството си.

Детски литературен клуб „Бисерчета”

Заслугата е на г-жа Кирилова, но за мен е удоволствие, че заедно организирахме създаването му в нейния клас, 2-ри „Д”, у-ще „Захари Стоянов”, Варна.

Вечер на младите варненски белетристи

Има много литературни прояви в и извън Варна. Но точно тази вечер на мен ми направи впечатление една празнина, която не би трябвало да остане дълго време незаета от емоции с творчески характер. Предстои продължение.

Тюленово

Има една легенда, която говори за енергията на това място и как птиците се събирали там, за да почерпят сили, преди да литнат към юг.  Било зимата, било лятото – непрекъснато мисля за Тюленово. Когато мога паля колата и отивам. Като опъна палатката или сляза долу при скалите, все едно се прибирам вкъщи. Тази година успях и в най-големия студ да стъпя на скалистия бряг, и да изкараме едни чудесни четири дни с другарчетата. Догодина – пак.

Няма коментари »

Все още няма коментари.

RSS хранилка за коментарите към тази публикация.

Вашият коментар

Рекламна агенция Танграм Печатница България Билбордове България Календари Имот днес xDepo

2012 Страницата на Мариан Желев . WordPress .